Обичаи и традиции в българската сватба

В миналото всеки български празник е бил съпроводен с богата обредност. Малка част от обичаите са се запазили в наши дни. Нека все пак надникнем в историята и да видим как са се женили нашите баби.
Всичко започва с майката на момъка. Тя играе важна роля при избора на годеница за сина си. Свекървата много внимателно избира мома, която да е работна, да е от добро семейство и да се ползва с добро име. Било е практика момковата майка да прати дружките си в дома на девойката, по друг повод, само за да проверят отвътре дали момата е подходяща. След като решението, коя да е бъдещата булка, е взето се изпращат годежари в къщата на момата. Традицията повелява те да отидат по тъмно, та да не ги види някой, ако ги върнат. Преговорите се водят с родителите на девойката, тя не присъства на разговорите. Когато се уговорят, чак тогава я викат, за да и съобщят за какво са дошли гостите. Момичето трябва да уважи всяко решение на родителите си. Насрочва се официална дата за годежа. Тя, както и тази за самата сватба, не е случайна. Задължително се избира ден, който е някакъв празник и е след новолуние. Тържествата по годежа и сватбата траели по 3-4 дни. Като всеки ден се изпълняват някакви обреди, свързани най-вече с извеждането на момата от бащината къща.
По традиция, българската булката трябва да е млада, девствена и окъпана в деня на сватбата. В младоженеца трябва да се бият емоциите на страх и на нетърпение. Годежът е минал, дошъл е сватбеният ден – уговорката кой на кого, какво дава е ясна, гостите са поканени, остава само забавата да започне.
Обичаят изисква сватбата да е в празничен ден, най-често в неделя. Подготовката започва още от съботата, като се приготвя основния сватбен реквизит: сватбените погачи, сватбеното знаме, кумовото дръвче и сватбените венци.
Омесването на обредните хлябове има различни названия – засевки, засев и други. Погачи се правят в къщите и на двамата младоженци. Върху сватбените хлябове, символично се изобразяват форми, които да имат магическо въздействие върху младоженците. В брашното се поставят пръстени на момъка и момата , което е символ на сключването на брачния съюз. Замесването започва с песен и трябва да бъде направено от жена, чиито родители са живи. Прави се сладка пита (Медник) и Кумови краваи.
Медникът е кръгла пита без украси. След като се изпече, се намазва с мед и върху нея се поставя сребърна пара. С разчупването на този хляб се слага край на старото и се слага начало на новото семейно щастие.
Кумовите краваи представляват кръгли хлябове и дупка по средата. Тяхната богата украса от змии и гущери, има за цел да пази човека – неговият дом, земя и вода.
 Това са източниците на плодородие и продължаване на рода. Други характерни изображения са птиците, като символ на семейството.
Сватбеното знаме е бяло или червено, а понякога и в двата цвята. То е символ на сватбеното шествие и се вее по целия път от дома на младоженеца до дома на булката. Има традиция която казва, че дръжката на знамето трябва да е отсечена с един удар, за да е само един и бракът. Използва се червен конец за зашиване на платното към пръта. Върху знамето се пришиват и украси – цветя, зеленина. На върха се поставя червена ябълка. Знамето се окача в дома на момъка и се откача в деня на сватбата.
Кумовото дръвце – този ритуал е свързан с месенето на краваите. Използва се клон от плодно дръвче с нечетен брой клони. Украсява се с ябълки, цветя, червени конци и се поставя върху кумовите краваи. Подготовката на кумовото дръвце се прави от дружките на булката. По-късно те искат откуп за него от кума, за да му го предадат. Накрая дръвцето се оставя на младоженската маса като символ на творението на младото семейство.
Виенето на венци - венците се правят от лозова, трендафилова или шипкова пръчка, като се украсяват с цветя и разноцветни конци. Поставянето на венците върху главите на младоженците осмисля съдържанието на „венчавката”.
Друг много важен ритуал по подготовката на сватбата е каненето или калесването на гостите. Кумът е пръв от поканените. По обичай, кум става кръстникът на младоженеца или някой негов родствен наследник. Гостите се канят с вино, като отпиването се счита за приета покана.
Към подготвителните обичаи са още сресването и сплитането на косата на невястата и бръсненето на младоженеца.
Със забулването на момата, завършват грижите към нея до напускането на бащината къща.
Сватбата започва от дома на младоженеца. Там се събират сватбарите и всички заедно тръгват към дома на булката. По път минават да вземат кума, като има поверие, че трябва да минат по път, който няма да ползват на връщане. В противен случай, невястата щяла да овдовее и да се върне в родната си къща.
С пристигането на сватбарите в момината къща, тя излиза да ги посрещне и пак се скрива. Домакините канят сватовете и по възрастните гости на трапеза, а младите играят хоро.
В това време тече прибулването на девойката. Булото е най-същественият външен белег, с който годеницата става невяста.
След това деверът трябва да обуе момата. Обувките се носят от дома на младоженеца. В дясната обувка се слага сребърна пара и така се поставя на крака на булката.
Докато текът пребулването, обуването и захранването на младоженците, се предава кумовото дръвче. За него се иска откуп, и кума е длъжен да го пази до връщането му в дома на младоженеца. Сходен ритуал е и предаването на сватбения петел. Петелът се предава на „заложника”, който обикновено е роднина на момчето. Дружките на невястата играят с него и лъжат заложника. Той трябва да се пазари и накрая да го откупи.
С извеждането на момата от дома й се пеят прощални песни. Младоженците се сипят с жито. Сватбата тръгва.
По път към църквата е важно сватбата да премине през вода. Ако няма река, сватбарите спират на кладенец. Ритуала символизира, че момата ще мине по леко в новото семейство.
На влизане в църквата младоженците трябва да прекрачат с десния крак заедно, за да вървят заедно цял живот. Свещеникът венчава младите, поставя им сватбените халки и ги захранва с хляб. На излизане от църквата, кумът хвърля сватбено жито, дребни пари, сухи плодове и бонбони върху сватбарите. Децата трябва да се търкалят по земята докато събират, та и в къщата на младите да се търкалят много деца.
От църквата, сватбата се отправя към дома да младоженеца. Там свекървата посреща младите с хляб, сол, мед и масло. Снахата трябва да бръкне в огнището и да се зацапа, като символ, че вече е отменица в домакинството.
Следва разтварянето на чеиза. Той се подрежда на водно място, най-често в двора, та да могат всички да го видят.
Трапезите са богато отрупани с чудни гозби, лее се вино и ракия. Докато сватбарите се веселят, младоженците „говеят”, което означава да мълчат и стоят прави. Традицията повелява снахата да говее от момента на стъпването й в чуждата къща. Мълчанието й приключва, когато свекъра и свекървата и дадат прошка. Понякога се случва това да трае няколко дни.
Празника продължава и през първата брачна нощ. Основният ритуал тук е „Свождането”, т. е. , проверява се дали невястата е девствена. Ако това е истина,има белег по ризата си, резултатът се оповестява на гостите с пушек.
От този момент нататък тържеството взима небивали размери. Пие се „блага ракия” и се играе „пъстро хоро”.

Ако с този разказ сме успели да провокираме въображението и да  ви събудим,да отведете вашата сватба в света на българския фолклор.


Автор: Станислава Маринова

Коментари ( 0 )

Коментари

Все още няма добавени коментари
Коментирай
Виж още
Ергенско и моминско Парти – новост или традицияНай-скъпите булчински рокли в света14 признака, че най-добрият ви приятел е съпругът Ви25 съвета за щастлив и дълготраен бракАлисия Викандер и Майкъл Фасбендър си казаха ДАРумънеца със страхотна сватба на брега на моретоСватбени суеверия и техните тълкуванияБулчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокляПримерни текстове за сватбени покани - част 1

Ергенско и моминско Парти – новост или традиция

Най-скъпите булчински рокли в света

14 признака, че най-добрият ви приятел е съпругът Ви

25 съвета за щастлив и дълготраен брак

Алисия Викандер и Майкъл Фасбендър си казаха ДА

Румънеца със страхотна сватба на брега на морето

Сватбени суеверия и техните тълкувания

Булчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокля

Примерни текстове за сватбени покани - част 1

Успешно действие

запазване..запазване..

Този уебсайт използва бисквитки. Те ни помагат да подобрим услугите които предлагаме. Като ползвате услугите ни Вие се съгласявате с ползването на бисквиткиРазбрах

Активирай