Ергенско и моминско Парти – новост или традиция

Днес много от хората в България смятат, че моминските и ергенските партита са заимствани от чуждестранни обичаии, но дали това е така? Ако се разтърсим в българската история и традиции, ще намерим информация за "момковите" и "момините" вечери преди сватбата датиращи от миналия век.


В миналото моминската вечер се е свързвала с раздялата на момата с родителите, това е последната вечер в бащината къща. През тази вечер идвали на гости моми, които помагали в приготовленията на сватбата – месели сватбени хлябове, разглеждали чейза на булката, сресвали и сплитали косата й. Важен момент е ресането на момата, чрез което се символизира преминаването й от моминство към  омъжена жена. Този обред води началото си от древните славяни, когато свободната коса е била символ на свободен човек. Славянската девойка е носела косата си разпусната и непокрита, а след омъжването - сплетена, което означавало изгубване на "моминството" и настъпване на зрелостта.
В дома на момъка алтернативен обичаи е бръсненето. То е тържествено и символизира края на ергенството. По време на бръсненето под брадата на младоженеца се държи кърпа, за да се съберат всички косми и да се опазят от магия.
През тази вечер настроението в дома на момата е тъжно, защото се разделя с родителите и необвързаните си дружки, докато в дома на младоженеца цари приповдигнато настроение, там се пие, пее и празнува, предстоящото взимане на момата и задомяване.
 
Как изглеждат моминската и ергенската вечер в наши дни?<img alt="Let" s="" party'="" data-cke-saved-src="/images/articles/Image/lets-party.gif" src="/images/articles/Image/lets-party.gif" title="Let" height="154" hspace="5" align="right" vspace="5" width="154">
 
Ергенско партиТрудно е да се каже, кой се забавлява повече бъдещата булка или младоженецът. Моминското и ергенското парти протичат в луд купон до зори, за които се носят митове и легенди дни наред.
С организацията на тези партита обичайно се заемат кумата и кума, както и най-близките приятели на бъдещите младоженци. Нашия съвет към тях е - да ги организират по едно и също време, задължително няколко дни преди сватбата, а не в последната вечер преди сватбеното тържество и ако е възможно в различни градове! За всеки случай, за да няма "опасност" да попаднете в едно и също заведение по време на парти маратона.
Моминско парти
За да бъде изненадата пълна Weddingburg.com съветва организаторите на партитата да обявят за всички купонджии определен куверт, в който да пресметнете разходите по организацията на партито и разходите за подаръци, а след това да съобщите на младоженците мястото и датата на събитието - “Изненада”. По този начин няма да натоварвате бъдещото семейство с излишни притеснения, които не липсват по край организацията на сватбата.

Много забавно  би било да си създадете "дрескод" на партито - пр. всички гости на партито са облечени в еднакъв цвят дрехи или да си направите тениски със забавни щампи - "Game over", "farewell to freedom", "last fling before the ring" и др.
 
Тениска със забавни надписи за ергенско партиДамска тениска със забавни надписи за моминско парти
 
Традиция или мит е, че не се кани официално на такъв вид парти, ние не можем да кажем, но може да ви покажем как би изглеждала подобна покана:
 
Покана за моминско парти
 
На моминските партита се подаряват подаръци, които символизират “зестрата” в миналото, но днес много по практично е едно еротично бельо или аксесоари за бъдещата булка. За да й е по-интересно на бъдещата булка, може да подарите нещо обичайно за семейното ежедневие – ролки, халат или форми за сладки, а по-късно в разгара на вечерта да се подарят същинските подаръци -еротичните подаръци.

При ергенските партита също е прието да се подарява нещо символично, но мъжете не държат на подаръците, за разлика от жените.

Интересна част от партита са игрите и закачките с бъдещите младоженци, подсещаме ви да им направите задължителен списък с поне 10 неща, които да направят през въпросната вечер. Ето няколко примерни неща: да Задължителен списък на бъдещата булка с нещата, които трябва да направиси “изпросят “ безплатно питие от бармана, да целунат непознат от противоположния пол, да танцуват с непознат от противоположния пол и т.н. Гарантираме ви незабравими моменти и много смях при изпълнението на подобни задачи.

Характерно и за двата вида партита е, че са щури, забавни и задължителен елемент е присъствието на стриптизьори. Най-добрия вариант е да посетите стриптииз клуб, по този начин ще си осигурите много забавни Мъжки стиптиз за моминско партиЖенски стриптиз за ергенско партитанци с разнообразни стриптизьори за всички присъстващи на партито. Друг вариант е просто да наемете стриптизьор/ка  и да ги поканите в заведението, в което ще сте.

 Купоните продължават цяла нощ с много танци и забавни игри, полети обилно с алкохол. Професионални стрийптизъори ще се погрижат за забавлението на всички ваши гости на партито. Не се колебайте и поръчайте организацията на последното си "single party" при нас.


Weddingburg.com разчита на бъдещите младоженци да споделят мнения и опит, след като изживеят собствените си ергенски и момински партита. Също така очакваме с нетърпение вашите купонджийски снимки.


Автор: Weddingburg
Снимки: Интернет

Коментари ( 0 )

Коментари

Все още няма добавени коментари
Коментирай

Онлайн сватбен магазин - Гривни за моминско парти

Успешно действие

запазване..запазване..

Този уебсайт използва бисквитки. Те ни помагат да подобрим услугите които предлагаме. Като ползвате услугите ни Вие се съгласявате с ползването на бисквиткиРазбрах