Сватбени суеверия и техните тълкувания

Сватбата е едно от най-значимите и запомнящи се събития в живота ни! Почти всяка жена от малко момиченце си е прдставяла и мечтала как би изглеждал нейният сватбен ден. Венчалното тържество е свързано с традиции и ритуали, част от които са характерни само за Българските сватбени обичаи, но други са навлезли при нас от запарния сват.
Например типично наша традиция е на влизане в ресторанта
булката да ритне менче пълно с бели и червени цветчета. Ако по-напред излезе бяло цветче, то първото дете ще е момче, ако е червено – момиче. Друг български ритуал е разчупването на пита от младоженците – при който остане по-голямото парче, той ще кой ще командва къщата и ще носи повече пари.
Ето още няколко сватбени традиции и суеверия и какво означават те.

 

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо
Добре позното суеверие навлязло при нас от американските филми, но какво означава? „Нещо старо“ символизира миналото на булката, „Нещо ново“ предвещава щастливото бъдеще на двойката. Булката трябва да носи нещо „Назаем“ от някого, който има щастлив брак, с надеждата, че част от щастието на този човек ще се предаде на новото семейство. „Нещо синьо“ означава вярност и любов.

Воала
Традицията, булката да носи воал, който да скрива лицето и датира от древен Рим. Символиката е да се прикрие от злите очи, които завиждат на щастието и.
Дъждовен сватбения ден

Дъждът е символ на плодородието и очистването. Така че, ако сватбеният ви ден е дъждовен, а след това небето ви възнагради и с дъга, то бъдете сигурни че Ви е на късмет!

Ножове като сватбен подарък
В различните култури се срещат различни тълкования, но като цяло ножът за подарък е на лош късмет – символизира счупване на връзката и затова не е добър избор за подарък на младоженци. Ако все пак се случи да получите подобен подарък, то дайте в замяна пари, така подаръкът ще стане покупка.
Виждайки се един друг преди сватбата

Суеверието, че е на лош късмет младоженеца да види булката преди церемонията, датира от времето на уредените бракове, когато родителите са вярвали, че ако двойката се срещнат преди церемонията, това ще им даде възможност да променят решението си за сватбата.
В наши дни много двойки пренебрегват това и избират да си направят фото-сесии преди да посетят Гражданското и Църквата. Разбира се винаги има изключения, които вярват, че е лоша поличба да се видят часове преди голямото ДА.

Пренасянето на булката през прага на дома
В средновековна Европа се е вярвало, че жената е по-уязвима към зли сили ... за да избегнат внасянето им в къщата, младоженеца е трябвало да пренесе булката на ръце през прага.
Паяк на Булчинската рокля

Паякът върху булчинската рокля е английско суеверие и предвещава добра поличба.
Камбанен звън
Камбаненият звън е сигнал за финала на сватбената церемония. Според Ирландците, този звън пази младото семейство от злото и носи хармония в брака. И тъй като традицията е ирландска, там поставят малки камбанки на сватбения букет на булката, а на младоженеца подаряват за късмет.

Счупени чаши
Чупенето на сватбените чаши идва от Италия. Броят на счупените парчета, показва колко години щастлив брак очаква младото семейство.

Коментари ( 0 )

Коментари

Все още няма добавени коментари
Коментирай
Виж още
Дейвид Бекъм подарява Jaguar от 1954г. на сина си като Сватбен подарък Граждански брак - избор на ритуална зала. Списък на ритуалните зали в БългарияЕргенско и моминско Парти – новост или традицияНай-скъпите булчински рокли в света14 признака, че най-добрият ви приятел е съпругът Ви25 съвета за щастлив и дълготраен бракАлисия Викандер и Майкъл Фасбендър си казаха ДАРумънеца със страхотна сватба на брега на моретоБулчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокля

Дейвид Бекъм подарява Jaguar от 1954г. на сина си като Сватбен подарък

Граждански брак - избор на ритуална зала. Списък на ритуалните зали в България

Ергенско и моминско Парти – новост или традиция

Най-скъпите булчински рокли в света

14 признака, че най-добрият ви приятел е съпругът Ви

25 съвета за щастлив и дълготраен брак

Алисия Викандер и Майкъл Фасбендър си казаха ДА

Румънеца със страхотна сватба на брега на морето

Булчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокля

Успешно действие

запазване..запазване..

Този уебсайт използва бисквитки. Те ни помагат да подобрим услугите които предлагаме. Като ползвате услугите ни Вие се съгласявате с ползването на бисквиткиРазбрах