Обичаи и традиции в българската сватба

Обичаи и традиции в българската сватба

В миналото всеки български празник е бил съпроводен с богата обредност. Малка част от обичаите са се запазили в наши дни. Нека все пак надникнем в историята и да видим как са се женили нашите баби.
Всичко започва с майката на момъка. Тя играе важна роля при избора на годеница за сина си. Свекървата много внимателно избира мома, която да е работна, да е от добро семейство и да се ползва с добро име. Било е практика момковата майка да прати дружките си в дома на девойката, по друг повод, само за да проверят отвътре дали момата е подходяща. След като решението, коя да е бъдещата булка, е взето се изпращат годежари в къщата на момата. Традицията повелява те да отидат по тъмно, та да не ги види някой, ако ги върнат. Преговорите се водят с родителите на девойката, тя не присъства на разговорите. Когато се уговорят, чак тогава я викат, за да и съобщят за какво са дошли гостите. Момичето трябва да уважи всяко решение на родителите си. Насрочва се официална дата за годежа. Тя, както и тази за самата сватба, не е случайна. Задължително се избира ден, който е някакъв празник и е след новолуние. Тържествата по годежа и сватбата траели по 3-4 дни. Като всеки ден се изпълняват някакви обреди, свързани най-вече с извеждането на момата от бащината къща.
По традиция, българската булката трябва да е млада, девствена и окъпана в деня на сватбата. В младоженеца трябва да се бият емоциите на страх и на нетърпение. Годежът е минал, дошъл е сватбеният ден – уговорката кой на кого, какво дава е ясна, гостите са поканени, остава само забавата да започне.
Обичаят изисква сватбата да е в празничен ден, най-често в неделя. Подготовката започва още от съботата, като се приготвя основния сватбен реквизит: сватбените погачи, сватбеното знаме, кумовото дръвче и сватбените венци.
Омесването на обредните хлябове има различни названия – засевки, засев и други. Погачи се правят в къщите и на двамата младоженци. Върху сватбените хлябове, символично се изобразяват форми, които да имат магическо въздействие върху младоженците. В брашното се поставят пръстени на момъка и момата , което е символ на сключването на брачния съюз. Замесването започва с песен и трябва да бъде направено от жена, чиито родители са живи. Прави се сладка пита (Медник) и Кумови краваи.
Медникът е кръгла пита без украси. След като се изпече, се намазва с мед и върху нея се поставя сребърна пара. С разчупването на този хляб се слага край на старото и се слага начало на новото семейно щастие.
Кумовите краваи представляват кръгли хлябове и дупка по средата. Тяхната богата украса от змии и гущери, има за цел да пази човека – неговият дом, земя и вода.
 Това са източниците на плодородие и продължаване на рода. Други характерни изображения са птиците, като символ на семейството.
Сватбеното знаме е бяло или червено, а понякога и в двата цвята. То е символ на сватбеното шествие и се вее по целия път от дома на младоженеца до дома на булката. Има традиция която казва, че дръжката на знамето трябва да е отсечена с един удар, за да е само един и бракът. Използва се червен конец за зашиване на платното към пръта. Върху знамето се пришиват и украси – цветя, зеленина. На върха се поставя червена ябълка. Знамето се окача в дома на момъка и се откача в деня на сватбата.
Кумовото дръвце – този ритуал е свързан с месенето на краваите. Използва се клон от плодно дръвче с нечетен брой клони. Украсява се с ябълки, цветя, червени конци и се поставя върху кумовите краваи. Подготовката на кумовото дръвце се прави от дружките на булката. По-късно те искат откуп за него от кума, за да му го предадат. Накрая дръвцето се оставя на младоженската маса като символ на творението на младото семейство.
Виенето на венци - венците се правят от лозова, трендафилова или шипкова пръчка, като се украсяват с цветя и разноцветни конци. Поставянето на венците върху главите на младоженците осмисля съдържанието на „венчавката”.
Друг много важен ритуал по подготовката на сватбата е каненето или калесването на гостите. Кумът е пръв от поканените. По обичай, кум става кръстникът на младоженеца или някой негов родствен наследник. Гостите се канят с вино, като отпиването се счита за приета покана.
Към подготвителните обичаи са още сресването и сплитането на косата на невястата и бръсненето на младоженеца.
Със забулването на момата, завършват грижите към нея до напускането на бащината къща.
Сватбата започва от дома на младоженеца. Там се събират сватбарите и всички заедно тръгват към дома на булката. По път минават да вземат кума, като има поверие, че трябва да минат по път, който няма да ползват на връщане. В противен случай, невястата щяла да овдовее и да се върне в родната си къща.
С пристигането на сватбарите в момината къща, тя излиза да ги посрещне и пак се скрива. Домакините канят сватовете и по възрастните гости на трапеза, а младите играят хоро.
В това време тече прибулването на девойката. Булото е най-същественият външен белег, с който годеницата става невяста.
След това деверът трябва да обуе момата. Обувките се носят от дома на младоженеца. В дясната обувка се слага сребърна пара и така се поставя на крака на булката.
Докато текът пребулването, обуването и захранването на младоженците, се предава кумовото дръвче. За него се иска откуп, и кума е длъжен да го пази до връщането му в дома на младоженеца. Сходен ритуал е и предаването на сватбения петел. Петелът се предава на „заложника”, който обикновено е роднина на момчето. Дружките на невястата играят с него и лъжат заложника. Той трябва да се пазари и накрая да го откупи.
С извеждането на момата от дома й се пеят прощални песни. Младоженците се сипят с жито. Сватбата тръгва.
По път към църквата е важно сватбата да премине през вода. Ако няма река, сватбарите спират на кладенец. Ритуала символизира, че момата ще мине по леко в новото семейство.
На влизане в църквата младоженците трябва да прекрачат с десния крак заедно, за да вървят заедно цял живот. Свещеникът венчава младите, поставя им сватбените халки и ги захранва с хляб. На излизане от църквата, кумът хвърля сватбено жито, дребни пари, сухи плодове и бонбони върху сватбарите. Децата трябва да се търкалят по земята докато събират, та и в къщата на младите да се търкалят много деца.
От църквата, сватбата се отправя към дома да младоженеца. Там свекървата посреща младите с хляб, сол, мед и масло. Снахата трябва да бръкне в огнището и да се зацапа, като символ, че вече е отменица в домакинството.
Следва разтварянето на чеиза. Той се подрежда на водно място, най-често в двора, та да могат всички да го видят.
Трапезите са богато отрупани с чудни гозби, лее се вино и ракия. Докато сватбарите се веселят, младоженците „говеят”, което означава да мълчат и стоят прави. Традицията повелява снахата да говее от момента на стъпването й в чуждата къща. Мълчанието й приключва, когато свекъра и свекървата и дадат прошка. Понякога се случва това да трае няколко дни.
Празника продължава и през първата брачна нощ. Основният ритуал тук е „Свождането”, т. е. , проверява се дали невястата е девствена. Ако това е истина,има белег по ризата си, резултатът се оповестява на гостите с пушек.
От този момент нататък тържеството взима небивали размери. Пие се „блага ракия” и се играе „пъстро хоро”.

Ако с този разказ сме успели да провокираме въображението и да  ви събудим,да отведете вашата сватба в света на българския фолклор.


Автор: Станислава Маринова
Коментари ( 0 ) |  Добави коментар
Виж още
Примерни пожелания за подаръци за гостиПримерни текстове за сватбени покани - част 1Примерни текстове за сватбени покани - част 2Примерни текстове за покани за кръщене към кръстницитеПримерни текстове за покани за кръщене и рожден ден към гоститеПримерни текстове за сватбени покани за кумовеПримерни текстове за сватбени покани за родителиБулчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокляГодежни пръстени по поръчка от бижутерско ателие Хугасиан

Примерни пожелания за подаръци за гости

Примерни текстове за сватбени покани - част 1

Примерни текстове за сватбени покани - част 2

Примерни текстове за покани за кръщене към кръстниците

Примерни текстове за покани за кръщене и рожден ден към гостите

Примерни текстове за сватбени покани за кумове

Примерни текстове за сватбени покани за родители

Булчинска рокля под наем или втора употреба, като алтернатива на нова скъпа рокля

Годежни пръстени по поръчка от бижутерско ателие Хугасиан

ПОРЪЧАЙ ПО ТЕЛЕФОНА